Siirry suoraan sisältöön
Finnos luo (jälleen) tulevaisuuden

 

Finnoksen toiminta pärähti käyntiin selkeän vision saattelemana vuonna 2016. Jo tuolloin tavoitteena oli tuottaa merkittävää lisäarvoa sahateollisuudelle laajentamalla teknologista tarjontaa ja syventämällä datan hyödyntämistä prosessien optimoinnissa. Tämä visio ohjasi yrityksen kehitystä ja kasvua, joka on ollut räjähdysmäistä.

Vision tuike silmissä Finnos kehitti ja toi markkinoille mittausjärjestelmiä aluksi tukkilajitteluun, jonne kehitettiin sensorifuusiota hyödyntävä Fusion-tukkiskanneri. Teknologiaa pursuavan Fusionin hyödyt osoittautuivat huomattaviksi ja kiistattomiksi ja markkinan kysyntä kasvoi samaan tahtiin tiedon leviämisen kanssa. Tuotantokapasiteettia kasvatettiin vastaamaan kysyntää, joka nopeutti myös uusien tuotteiden kehitystä ja kaupallistamista. 

Korona iski kuin pajavasara ja nopeutti yritysten digitalisoitumista valtavasti globaalisti. Digitalisoituminen tehosti ja nopeutti kommunikointia ja suorastaan laserinnopeasti kaikki olivat klikkauksen päässä. Kehittäjille vapautui merkittävästi resursseja ja samaan aikaan koronavuonna projektien määrä romahti asennusten ja päätösten siirtyessä, joten aikaa vapautui lisää. Keskityimme kehitykseen päät ideoita vilisten. Samalla tarjoutui mahdollisuus katsoa ympärilleen ja tutkia rauhassa, miten teknologia oli kehittynyt Finnoksen rinnalla ja mihin se oli menossa ja mitä menosuunta tarkoitti Finnoksen vision viitekehyksessä. Kehityksen kuumassa keskiössä olivat koronavuonna Optimizer, Setup Control, Fingerprint ja AI Planner. Neuroverkkojen hyödyntäminen nosti superaivoilla varustettua päätään, erityisen lupaavaa tapahtui GAN-verkkojen tutkimuksen puolella. Syntyi idea järjestelmästä, joka on vision ytimessä ja nitoisi kaiken yhteen. Se oli kutkuttava, mutta kaukainen idea. Vähän niin kuin selkä kutisisi kilometrin päässä. Järjestelmän hahmottaminen kuitenkin lisäsi visioon yksityiskohtia ja antoi tuotekehitykselle selkeämmän strategisen suunnan. 

Odottamattomasti korona nosti sahatavaran kysyntää valtavasti nostaen myös hintoja niin, että sahoilla oli historian kiireisimmät ja tuottoisimmat vuodet käsillä. Finnoksen liikevaihto kasvoi markkinan siivittämänä moninkertaiseksi, kun sahoilla oli vihdoin mahdollisuus purkaa kertynyttä investointivelkaa ja modernisoida tuotantoaan. Markkinassa tehtiin rohkeitakin ratkaisuja: rakennettiin maailman moderneimpia sahoja yksi toisensa perään ja investoitiin (pelle) pelottomasti tulevaisuuteen. Finnoksen visioon oli helppo tarttua kuten herkulliseen baklavaan - pala palalta. Jokainen pala oli itsessään kannattava investointi ja kasvatti tulevaisuuden potentiaalia merkittävästi. Liikevaihdon kasvu tarjosi kehitykselle taloudelliset resurssit ja yhtiön henkilöstö kasvoi nopeasti. Tuotteita kehitettiin toistakymmentä ja Finnos levitteli rahahanoja kutkuttelevia lonkeroitaan markkinoita vallaten. Oma lautamittari oli valtava ponnistus, mutta myös uskomaton menestys. Sen vallatessa kiihtyvällä tahdilla markkinaosuuksia visio lähestyi hurjaa vauhtia. Strategiapajoissa keskusteltiinkin, että mikä se sellainen visio on, joka on jo osittain saavutettu. 

Finnoksen jatkuvat innovaatiot ottavat ripeitä juoksuaskelia myös OptiForValue- ja WoodCircle-hankkeissa, joissa tarkastellaan toimialan tulevaisuutta EU-tason lainsäädännön valossa ja kytketään sahan data leimikkoon rungon kasvukoordinaattiin. Hankkeiden myötä Finnos valmistautuu toimittamaan markkinaan lainsäädännön edellyttämiä ratkaisuja jäljitettävyyden saralla. Yritys jatkaa vahvasti eteenpäin (ja puun jäljityksessä taaksepäin), hyödyntäen teknologian kehittymistä ja luoden ratkaisuja, jotka auttavat koko sahateollisuutta sopeutumaan uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. 

Finnos on nyt edennyt tilanteeseen, jossa vision ytimessä olevan järjestelmän kehittämiselle tarvittavat palaset ovat valmiina ja niitä on levitetty riittävästi markkinaan. Järjestelmälle on myönnetty vahva menetelmäpatentti. Finnos on päättänyt patentin suojissa investoida merkittävästi resursseja järjestelmän kehittämiseksi perustamalla hallituksen alaisen ei-operatiivisen strategiatiimin. Tiimin päätehtävä, strategisten otsikoiden ohella, on suunnitella ja käynnistää kehitysprojekti, joka kantaa nimeä ”Neuro CT”. Strategisen tiimin muodostavat yhtiön perustajajäsenet Jere Heikkinen ja Juha Alatalo, jotka siirtävät operatiiviset vastuunsa valituille seuraajilleen Jyri Smaginille ja Tapio Leppälammelle 1.11.2024. 

Jyri Smagin on koulutukseltaan puunjalostustekniikan diplomi-insinööri Otaniemestä, jolla on kokemusta sahateollisuuden konenäköjärjestelmistä lähes 15 vuotta. Jyrin kokemus muodostuu asiakasrajapinnassa työskentelystä alkaen koulutuksista ja sittemmin enemmän kaupallisista ja johtamistehtävistä. Jyri siirtyi Finnokselle vuonna 2020 silloisen FinScanin Oy:n toimitusjohtajan roolista vastaamaan Finnoksen kaupallisesta toiminnasta myyntijohtajana. “Suurien saappaiden täyttäminen toimitusjohtajan positiossa on iso askel, mutta olen varma, että ammattitaitoisen ja sitoutuneen organisaation tuen avulla Finnos saadaan vietyä entistä lennokkaammalle matkalle!”. 

Tapio Leppälampi on sovelletun matematiikan diplomi-insinööri LUT-yliopistosta. Valmistumisen aikoihin hän siirtyi kehitysinsinööriksi Bintecille tehden laskenta-algoritmeja ja erilaisten tunnuslukujen laskentaa röntgenkuvista sekä laitteistorajapintoja ja asennuksia. Toisin sanoen kädet savessa vähän kaikkea. Tamperelaistumisen myötä Tapio toimi tuotekehitys- ja koulutussimulaattoreiden kehittäjänä Creanex Oy:ssä. Sieltä mukaan tarttui kokemusta EU-projekteista, asiakasrajapinnassa toimimisesta ja tietenkin tietoa simulaattoreiden kehityksestä metsäkoneista leikkuupuimureihin ja raitiovaunuihin, ja kaikkea niiden väliltä. Tapio "palasi" Finnokselle 2021 ja on toiminut siitä lähtien AI-kehityksen vetäjänä. "Tukkien röntgenkuvia olen nyt katsellut kolmella eri vuosikymmenellä. Laskentamenetelmien kehitys on ollut huikeaa viime vuosina. On ollut todella mielenkiintoista olla mukana kehittämässä laskentaa uusin maustein ja näkemässä sen tuoma suuri potentiaali sahateollisuudelle. Ja jatkaa tätä kehitystä nykyisille tuotteille ja näin olla tukemassa Neuro CT:n murrosta markkinoille. Juhan mantteli on painava ja sen kantaminen suuri luottamuksenosoitus. Taitavien ja ammattitaitoisten tiimiemme kanssa puemme sen purjeeksi Finnoksen taittaessa edelleen matkaa uusimman teknologian aallonharjalla." 

Juha Alatalo on sovellettu matemaatikko ja tietojenkäsittelijä, joka on paininut puolitoista vuosikymmentä sahateollisuuden ongelmien parissa; kokemusta on puiden mittaamisesta aina kokonaisista rungoista sahatavarapakettiin asti. Alatalo on vetänyt asiakasläheisiä kehitystiimejä Bintecissä ja Finnoksessa, jota hän on ollut mukana perustamassa. Väsymätön työ huomioitiin CTO of the year Awards 2021 –tapahtumassa sijoituksella kolmen kärkeen. “Tukkeja ja lautoja on nähty tuhansia ja taas tuhansia ja ratkaisuita on mietitty, kehitetty, testattu ja ylläpidetty. Huikeita askeleita yhdessä mahtavien tiimien kanssa. Täysin oikeat kaverit jatkavat työtä ja olo on varma voidessani jättää omat tehtäväni huippuosaajien käsiin. Tapio ja Jani ovat timanttia. Neuro CT on se seuraava sahojen suuri askel. Sen myötä ratkaisut ovat tehokkaampia, mutta myös visuaalisempia. Näillä päätöksillä, näistä tukeista, tässä sahassa saat nämä sahatavarat. Haastavaa, mutta erittäin mielenkiintoista!” 

Jere Heikkinen on matemaatikko, jolla on pitkä historia sahateollisuudessa. Yhteensä yli 17 vuoden aikana hän on osallistunut konkreettisesti mittausjärjestelmien suunnittelun, kehittämisen, toimittamisen ja kaupallistamisen kaikkiin vaiheisiin Bintecillä ja Finnoksella, jota hän on ollut mukana perustamassa ja johtanut viimeiset 8,5 vuotta. Vuonna 2019 Heikkinen palkittiin vuoden nuorena tutkijayrittäjänä ja on voittanut lukuisia palkintoja Finnokselle maailmanlaajuisesti. “Olen todella innoissani päästessäni keskittymään strategisiin otsikoihin ja erityisesti saadessani olla mukana tuomassa kauan haaveiltua Neuro CT:tä markkinoille. Olen todella ylpeä saadessani siirtää operatiivisen vastuun erittäin kokeneelle Jyrille ja timanttiselle johtoryhmälle, joilla on koko organisaation vankka tuki.” 

Jani Alatalo on teologian maisteri, joka on saarnannut tiedolla johtamisen evankeliumia jo yli 20 vuotta. Tuottavuutta, tiedon laatua ja sen käyttöä Jani on parantanut päivittäistavarakaupassa, pankkitoiminnassa, paperiteollisuudessa, kunta-alalla, teleoperaattoreilla sekä metsätoimialalla. Jani on toiminut liikkeenjohdonkonsulttina Deloittella sekä datapalveluliiketoiminnan ja tuotekehityksen johtajana CGI:llä. Projekteissa ja hankkeissa Jani on aina etsinyt konkreettisia lopputuloksia ja sujuvaa yhteistoimintaa asiakkaiden kanssa. Finnokselle Jani tuli keväällä 2023 seurattuaan yrityksen kehittymistä sen alusta saakka. "On mahtavaa nähdä datana, miten saha soi, lastu lentää ja tukit muuttuvat laudoiksi. Aina vain paremmin. Finnos Neuro CT:ssä rakkauteni puuhun ja tietokoneisin löytävät ihanasti toisensa.” 

Neuro CT on innovatiivinen ja uusi lähestymistapa, jossa hyödynnetään neuroverkkoja tietokonetomografiassa (CT). Perinteinen CT-kuvantaminen perustuu useista eri kulmista otettuihin kuviin, jotka yhdistetään rekonstruoimalla kolmiulotteinen kuva skannattavasta kohteesta. Neuro CT poikkeaa tästä tavasta hyödyntämällä neuroverkkoja täydentämään ja korvaamaan tiettyjä perinteisen CT:n vaiheita. 

Finnoksen tukkimittareiden suunnittelussa on alusta lähtien pidetty kiinni yhteismitallisuudesta, jolloin mittausgeometrialtaan kaikki Finnoksen toimittamat järjestelmät ovat identtisiä. Neuro CT voidaankin tulevaisuudessa ottaa käyttöön taaksepäin ja eteenpäin yhteensopivasti kaikkiin FUSION ja OPTIMIZER-röntgentukkimittareihin suoraviivaisella ohjelmistopäivityksellä. 

Finnoksen toimittamat järjestelmät tuottavat dataa yli sadasta miljoonasta tukkiyksiköstä joka vuosi ja vuotuinen kasvunopeus on n. 15-20 %. Neuro CT koulutetaan tietyin kriteerein valituilla kymmenillä miljoonilla tukkiyksilöillä. Neuro CT voidaan herkistää sahan oman hankinta-alueen raaka-aineeseen investoimalla valmiiksi Finnoksen tuote-ekosysteemiin laajemmin, jossa kukin investointi on erillisessä suunnitellussa tarkoituksessaan erittäin kannattava. Samalla investoinnit mahdollistavat tulevaisuuden turboahdetun version Neuro CT:stä. Finnos aikoo tuoda ratkaisun markkinaan vaiheittain vuosien 2025-2028 aikana. 

 

Ylös