Finnos pyrkii kohti asemaa sahateollisuuden googlena ja onkin jo kovaa vauhtia sitä. Täysimääräisesti käytettynä Finnoksen tarjoama ratkaisukokonaisuus on kuin hakukone, jolta voi kysyä kuinka sinulla menee. Uusimpana osana tuotevalikoimaan markkinoille on tullut Lautaskanneri, joka täydentää sahausprosessin tiedonhankintaa ja tuottavuutta.
Sahateollisuuden näkökulmasta Finnos on monesti mielletty skanneritaloksi. Ja skannereita löytyykin. Kuitenkin käytännössä Finnos on enemmänkin softatalo.
”Fyysinen skannauslaite on vain skanneri, joka tuottaa dataa. Siinä ei mitään taianomaista. Asiakkaan näkökulmasta taika on softassa, joka on riittävän älykästä tulkitsemaan datan sisältöä”, kertoo kehitysjohtaja Juha Alatalo.
Kun edetään pitkin sahausprosessia, uusimpana skannauslaitteena Finnos on tuonut markkinoille Lautaskannerin.
Lautaskanneri kuvaa laudat jokaiselta sivulta ja etsii kuvista kaikki eri vikatyypit kuten oksat, vajaasärmät jne. Lautaskanneri on käytännössä ilman kääntäjää poikittain kuvaava ja laaduttava skannauslaite.
”Insinöörit eivät ole sulkeutuneet koppiin miettimään laitteen ominaisuuksia, vaan suunnittelu lähti liikkeelle asiakkaan käytännön tarpeisiin vastaamisesta”, kuvailee Jyri Smagin.
Lautaskannerin kehittämisessä on mukana iso ryhmä FinScan ydinhenkilöitä. Osaamista ja kokemusta on takana kymmenien työvuosia. Tekijät ymmärtävät mihin skanneria sahalla käytetään, jotta asiakkaan näkökulmasta paras mahdollinen lopputulos on taattu.
Finnoksella ymmärretään sahan tarpeet. Kiteytettynä tavoitteena on saavuttaa sahan tuotannon maksimaalinen arvosaanto. Sahalla oleellista on, että oikea tavara menee oikeaan lokeroon. Ei tehdä ylimääräistä eikä tarpeetonta trimmaamista. Lähtökohtaisesti saha saa paremmasta lautalaadusta paremman hinnan, koska katkonta voidaan minimoida lautaskannerin tuottaman tiedon myötä.
Tukki- ja lautaskannereissa on käytössä AI-teknologiaa. Tekoälyllä on luotu softa, jossa objektintunnistuksen ja kuvankäsittelyn avulla tekoäly on opetettu hakemaan tukista erilaisia vikoja, oksia yms. asioita, joilla on vaikutusta tukin sahaukseen ja laatuun.
Kysymys on super-high-tecista. Muualla maailmassa ei juurikaan vielä käytetä sahateollisuuden hyödyksi vastaavaa tekoälypohjaista ohjelmistoa. Finnos on tässä toistaiseksi pyrkinyt ja myös päässyt pisimmälle.
Finnoksen strategia on kehittää skannauslaitteet sahan koko prosessin tueksi. Parhaimmillaan kokonaisuus on kattava tietolähde ja käyttäjälle paras paikka nähdä miten sahalla oikeasti menee.
Finnos Operations -softa koostuu erilaisista moduuleista. Asiakkaana saha voi hyödyntää niitä osia mitä tarvitsee. Jos asiakas päättää käyttää moduuleita täysimääräisesti, käytössä on periaatteessa sahateollisuuden google, joka tarjoaa ajantasaisen tiedon tuottavuudesta. Sanalla sanoen Finnos tarjoaa vastauksen siihen, miten sahalla menee tänään.