Tuotepäällikkö Tapio Leppälampi työskentelee tekoälyn parissa Finnoksen AI-tiimin vetäjänä.
Tekoälyllä on merkittävä rooli Finnoksen skannereissa. AI-teknologia mahdollistaa esimerkiksi puulajien tunnistamista, vikojen löytämistä ja tukin yksilöimistä, jotta samaan tukkiyksilöön päästään kiinni tuotannon eri vaiheissa.
– Finnoksen tuotteiden ytimessä on tuotannon tehostaminen ja raaka-aineen käyttösuhteen parantaminen. Näissä hyödynnetään tekoälyä ja siinä riittää kiinnostavaa kehittämistä, tuotepäällikkö Tapio Leppälampi kertoo.
Leppälampi vetää Finnoksen AI-tiimiä, jossa on laajaa osaamista esimerkiksi neuroverkkolaskennasta, konenäöstä, matemaattisista malleista, tekoälystä ja oppivista järjestelmistä. Tapion tyypillinen työpäivä sisältää päivittäisen palaverin tiimin kanssa, jossa tsekataan, missä kukin menee tehtäviensä kanssa, tarvitseeko jotain apua vai pääseekö itse sujuvasti eteenpäin.
Tiimi elää jatkuvan kehittämisen maailmassa. On pysyttävä kehityksen kärjessä, omaksuttava jatkuvasti uutta, suunniteltava tulevaa ja käytävä läpi dataa, jotta on riittävä pohja kehittää asioita eteenpäin. Tiimi saa asiakkaiden ajamista testeistä dataa, jota seurataan.
– Meidän tehtävänämme on suunnitella tulevaa ja kehittää parempaa AI-maailmaa, eli käytännössä sitä, kuinka dataa hyödynnetään tuotteissa jatkossa.
AI on jatkuvaa ongelmanratkaisua
Tapio Leppälampi on työskennellyt Finnoksella vuodesta 2021. Historia ulottuu todellisuudessa pidemmälle, sillä Leppälampi työskenteli vuodesta 2009 alkaen yrityksessä, joka on nykyisin osa Finnosta. Välillä Leppälampi teki pienen reissun muualla, mutta palasi Finnokselle. Kysyessämme, mikä motivoi työssä, saamme Tapiolta pitkän vastauksen.
– Mukava työyhteisö, tiimityöskentely ja ihmisten laaja osaaminen ovat itselleni motivaatiotekijöitä. Mikä parasta, teknologian aallonharjalla oppii kokoajan uutta. AI on jatkuvaa ongelmanratkaisua ja ratkaisujen näkeminen käytännössä on kivaa. Ongelmia riittää ratkaistavaksi, sillä skannereita on tullut uusia ja ne tuottavat uudenlaista dataa, jossa riittää purtavaa, Tapio kuvailee.
Moni asia sahateollisuuden prosessien eri vaiheissa on ihmisen kehittämää, esimerkiksi mitä tulee lajittelusääntöihin. Tekoäly mahdollistaa sen, että totuttuja malleja voidaan ajatella uusiksi ja pyrkiä parantamaan materiaalin käyttösuhdetta.
Ideoita ilmoille matalalla kynnyksellä
Finnoksen työkulttuuria Tapio Leppälampi pitää rentona ja arvostaa tekemisen meininkiä. Hän pitää tärkeänä myös sitä, että yrityksessä on hyvät mahdollisuudet kehittää omaa osaamistaan, työajat ovat joustavat ja osan työstä voi mainiosti tehdä etänä.
Kehittyvän työyhteisön merkki on myös innovatiivisuus.
– Ideoita voi heittää ilmoille matalalla kynnyksellä ja niitä pääsee myös toteuttamaan. Voin suositella Finnosta työpaikkana muillekin. Täällä on tarjolla monipuolisia tehtäviä ja mahdollisuuksia edetä uralla, Leppälampi kertoo.